Учредената преди четири месеца европейска литературна награда Димитър Димов“ под патронажа на

...
Учредената преди четири месеца европейска литературна награда Димитър Димов“ под патронажа на
Коментари Харесай

Започна приемът на заявки за европейската литературна награда „Димитър Димов във Варна

Учредената преди четири месеца европейска литературна награда „ Димитър Димов “ под патронажа на кмета на Варна ще бъде връчена за първи път във Варна в навечерието на 110-тата годишнина от рождението на огромния български публицист през юни 2019 година За влиятелното отличие, чийто награден фонд е 10 000 лв., ще се борят модерни български и европейски създатели на романи, издадени у нас в интервала 1 януари – 31 декември 2018 година

Заявки от издателите към този момент се подават по имейл, а формулярите могат да бъдат изтеглени от уеб страниците на фестивала Варна Лит и на Община Варна. Крайният период за подаване на поръчки е 15 януари 2019 г. 
  
В началото на юни месец тази година бе публично оповестено учредяването на европейска литературна премия за роман „ Димитър Димов “. Тогава стана ясно, че за авторитетния приз, който ще бъде връчван годишно, ще се съревновават модерни български и задгранични създатели на романи, а наградният фонд е в размер на 10 000 лв.. Вече се одобряват и номинации от всички български издатели на имейл [email protected]. Издателствата имат право да аплайват с най-много четири романа – до два от родни и до два от европейски модерни живи писатели, оповестени на български език през календарната 2018 г. 
Конкурсът ще се организира в два стадия. Първият кръг завършва на 31 март 2019 година, когато ще бъдат обявени обществено петте романа, определени от 5-членното жури всред всички кандидатури, които ще се борят за европейската награда „ Димитър Димов “. Във втория стадий журито дефинира носителя на премията сред тези пет номинирани заглавия, а името на спечелилия ще бъде оповестено на публична гала по време на идното издание на фестивала Варна Лит през 2019 г. 
  
Целта на европейската награда „ Димитър Димов “ е да отличи романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български. Тя ще бъде връчена за първи път през 2019 година – в навечерието на 110-тата годишнина от рождението на Димитър Димов през юни. Крайният период за подаване на поръчки за присъединяване в състезанието за европейска награда „ Димитър Димов “ е 15 януари 2019 година Формулярът за кандидатстване може да се изтегли от уеб страницата на фестивала Варна Лит, както и от уеб страницата на Община Варна. 

---

На фотографията: експонати от Къщата музей на Димитър Димов в София. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР